Arrangere Oktoberfest? Her er er tipsene til deg!

Er du klar for en uhøytidelig fest med allsang, ompamusikk, jodling og ikke minst utrolig deilig mat og drikke? Oktoberfest startet som tidenes bryllupsfeiring i 1810, mellom kronprins Ludwig av Bayern og prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen. I fem dager bugnet det av mat, drikke, underholdning og godt humør. Det ble faktisk så god stemning at […]

Er du klar for en uhøytidelig fest med allsang, ompamusikk, jodling og ikke minst utrolig deilig mat og drikke?

Oktoberfest startet som tidenes bryllupsfeiring i 1810, mellom kronprins Ludwig av Bayern og prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen. I fem dager bugnet det av mat, drikke, underholdning og godt humør. Det ble faktisk så god stemning at man besluttet å gjenskape festen hvert år – helt til den endte opp med formen vi ser i dag.

Selv om Oktoberfest er aller størst i Tyskland, har det siden 2000 vært en feiring også vi nordmenn har omfavnet. Nå trenger du med andre ord ikke å valfarte helt hele veien til München eller Bayern for å oppleve stemningen. Den kan du nemlig skape helt selv. Ta på deg Dirndl eller Lederhosen, og gjør deg klar til tidenes mat- og drikkefest.

Deilige tørsteslukkere

Det de fleste forbinder med Oktoberfest er selvfølgelig tysk øl. For en autentisk feiring bør dette serveres, men husk gjerne alkoholfrie varianter til gjestene som må kjøre hjem, eller de som ikke drikker alkohol. Hvis du kan får du garantert plusspoeng dersom du kjøler ned store ølkrus før festen starter, slik at dere kan skåle i forfriskende og iskald øl gjennom hele kvelden.

De som ikke liker øl, kan kanskje heller finne eple- eller pærecider tilfredsstillende. Eventuelt finnes det også mye god ingefærøl på markedet om dagen, både med og uten alkohol. De fleste setter som regel pris på å kunne drikke noe som ligner på det alle andre drikker, selv om det smaker annerledes eller er alkoholfritt.

Herlige matmuligheter

Selv om drikkevarene tar stor plass når det kommer til Oktoberfesten, er mat kanskje enda viktigere for den gode stemningen. Uten litt påfyll av energi vil festlighetene raskt ebbe ut.

Grillmat er alltid en slager når Oktoberfest skal feires. I Tyskland tilbyr de den tradisjonelle retten, Weisn-Hendl, som er deilig grillet kylling. Kjøtt står generelt høyt på lista under Oktoberfest. Så her er grillmat generelt et godt valg. Weisswurs og Bratwurst er storfavoritter, for hvem liker vel ikke pølse? Velg bort ketsjup og sennep, og gå heller for surkål til pølsa – da oppnår du en skikkelig autentisk tysk matopplevelse. Bytt også ut pølsebrødet med en saftig salat, så er du ordentlig i mål.

Svin er også utrolig populært som Oktoberfest-mat. Som nevnt er pølser aldri feil, men dersom man vil ha litt mer mettende mat, kan man også gå for deilig Schweinshaxe – svineknoke. Langtidsstekt svinenakke med nypoteter er også helt fabelaktig, ellers kan andre deler av grisen utnyttes – for eksempel svinekammen.

Saltkringle, eller pretzel, er et mykt bakverk som har sin faste plass på menyen under Oktoberfesten. Smaken gjør seg særlig godt til øl, og kringla kan være et fint tilbehør til for eksempel pølser. Vi i nord er vandt til pølser i brød, og når brødet faller bort til fordel for salat, kan mange savne karbohydratene på tallerkenen. Serverer du saltkringler sammen med maten, vil dette problemet fordufte.

Etter mange gode og salte smaker kan det være deilig med noe søtt til dessert. Serveres det øl og kjøtt, kan magen raskt føles litt tung, så kake er ikke nødvendigvis det beste valget her. Vi anbefaler en lett og frisk fruktsalat med krem, en fruktig fromasj eller en søt mango mousse. Sødmen kan fungere godt som ganerensere etter et noe tungt måltid, og gjestene vil garantert sette pris på ulike smaksprofiler i løpet av kvelden.

Etikette under festlighetene

Det er lett å bli revet med når Oktoberfest feires. Likevel bør en passe på at det ikke går over stokk og stein. Kjenn derfor dine begrensninger når det kommer til inntak av alkohol dersom du skal drikke. Ha respekt for både gjester og naboer. Ingen liker å bli presset til å drikke, og naboer kan bli slitne av en for høylytt fest selv om det er helg.

Inkluder alle, og se til at alle trives. Spill gjerne tradisjonell tysk musikk, og dra i gang litt allsang dersom det er stemming for det. Hva med å dele ut sanghefter til gjestene slik at alle kan være med selv om de ikke kan teksten? Pass bare på at det ikke blir jodling til langt på natt dersom du bor vegg i vegg med noen.

Nå kan du sette i gang og gjøre klart til fest. Hvis du vil sikre deg den beste mulige maten kan det være en idé å bestille inn catering. Da slipper du både stress og mas, samtidig som du kan være sikker på at du serverer gjestene dine god smak og kvalitet.

Prost!