Dette serverer du i minnesamværet etter begravelsen

Minnesamværet skaper rom for glede, sorg og kjærlighet for den avdøde. Men hva skal man gjøre med matserveringen?   Etter en begravelse eller bisettelse er det tid for å samles for å feire de gode minnene. Hvordan dette gjøres er opp til hver enkelt, men litt mat er et velkomment innslag for de fleste. Har […]

Minnesamværet skaper rom for glede, sorg og kjærlighet for den avdøde. Men hva skal man gjøre med matserveringen?  

Etter en begravelse eller bisettelse er det tid for å samles for å feire de gode minnene. Hvordan dette gjøres er opp til hver enkelt, men litt mat er et velkomment innslag for de fleste. Har dagen vært lang og tung kan det være flere som har glemt å få i seg noe å spise. Skal det holdes minnesamvær er det derfor svært fint med servering av noe slag.

Det er vanskelig å miste noen, og arbeidet rundt begravelsen kan være krevende for mange. Å kunne støtte seg på et hjelpeapparat der en kan er ofte veldig lurt. Maten trenger du ikke stresse over, la noen andre ta seg av jobben.

Hva bør serveres?

Til syvende og sist handler et minnesamvær om nærhet og samhold. Mat spiller ofte en viktigere rolle enn mange tror i møte med andre mennesker. Å prosessere tap og sorg fortoner seg ulikt for oss alle. Da er det fint å kunne spise et godt måltid sammen. Det er helt individuelt hva som serveres i minnesamvær – og det finnes ikke noen fasit for hva menyen bør bestå av.

En kan også gå for tradisjonelle snitter og canapeer. Småskiver som passer enhver smak. Dette er et lett måltid som passer godt dersom minnestunden er kort og enkel. Er det behov for noe som metter litt mer, kan smørbrød og baguetter være et bra valg. En varm og hjemmelaget lunsj, eller friske koldttallerkner kan være fint å kose seg med mens en minnes den som har gått bort. Det er også en mulighet å sette opp et koldtbord med spekemat eller servere tapas eller varme gryter.

 

Koldtbord. Foto: Matprat
Foto: Matprat

Skal man ha kaker og dessert?

Å servere kaffe og kaker er helt i tråd med et verdig minnesamvær. Her er likevel ofte pyntingen litt nedtonet, slik at desserten ikke krasjer med stemningen rundt dagen. Mange har gjerne med seg kaker når det holdes minnesamvær, men de som arrangerer samværet rekker kanskje ikke å diske opp noe. For det er mer enn nok som må ordnes og organiseres i forkant av en begravelse eller bisettelse. Da kan man alltid bestille kaker fra et cateringselskap.

Enkelte velger å minnes den som har gått bort, med å servere en rett vedkommende hadde kjær. Kanskje er det en bestemt dessert hun eller han likte spesielt godt? Dette kan vekke gode minner blant de oppmøtte og få folk i snakk.

 

Kake til begravelse. Foto: Matprat
Foto: Matprat

 

Få hjelp til opprydning og avslutning

Ingen ser frem til en begravelse eller bisettelse. Det er unntakstilstand, ofte forent med stress, avgjørelser, organisering og planlegging – samtidig som man befinner seg i starten av en vond sorgprosess.

Det er lett å bli overveldet av arbeid og gjøremål. Vær flink til å be om assistanse der det går, kanskje spesielt når det gjelder opprydning og avslutning av minnesamværet. Da har man som regel mange sterke inntrykk som må fordøyes, og det kan være vanskelig å hanskes med alt på egenhånd når gjestene takker for seg. Sist, men ikke minst: ta tiden til hjelp. Et tap blir lettere å bære, spesielt hvis man klarer å ta imot omsorg fra de rundt seg.