Huskeliste til deg som skal arrangere konfirmasjon

Blant livets store merkedager står konfirmasjonsdagen. I all sin prakt rammer den inn det som tradisjonelt sett har vært overgangen mellom barn og voksen. Det må selvfølgelig feires! Men hvordan?

Blant livets store merkedager står konfirmasjonsdagen. I all sin prakt rammer den inn det som tradisjonelt sett har vært overgangen mellom barn og voksen. Det må selvfølgelig feires! Men hvordan? Her følger en enkel huskeliste for deg som føler deg litt rådvill.

At denne høytidsdagen i første omgang er konfirmantens dag er en sannhet med modifikasjoner. Det er ikke tvil om at dagen da tenåringen trer inn i de voksnes rekker også markerer en stor begivenhet i de foresattes liv. Det er knyttet mange følelser til den store dagen; vemodet over at barndommen er et tilbakelagt kapittel når de brått innser at det lille barnet slettes ikke er så lite lenger. Mange kjenner også på en yrende stolthet over å ha oppfostret en stødig verdensborger.

Det er mye som skal planlegges og organiseres i forkant av en konfirmasjon. Sliter du med å holde styr på alt, eller er usikker på hvordan en gjennomsnittlig konfirmasjon arrangeres, serveres du her en rekke tips og råd for at dagen skal gå så smertefritt og bli så minnerik som mulig.

Planlegg i god tid

En velkjent kur mot stress er å ha god nok tid. Sørg for at konfirmanten faktisk er meldt opp til konfirmasjon. Dette gjelder både for kirkelig og borgerlig konfirmasjon. Det er også lurt å få på plass en gjesteliste, slik at du vet hvor stort lokale det er behov for og hvor mange munner som skal mettes. Har du nok stoler og bordplass til alle, eller trenger dere å leie et sted for anledningen? Så fort du har alt det praktiske på plass, kan du med god samvittighet starte med den mer lystbetonte planleggingen.

Maten rammer inn konfirmasjonen

Maten er uten tvil en svært stor del av konfirmasjonsdagen. Gjestene skal sitte lenge til bords! Taler, sanger og pinlige barndomshistorier skal deles, samtidig som mat konsumeres. Det er lurt å ta i betraktning variasjonen på gjestene – unge og eldre og om det er mange barn. Når opp til fire generasjoner skal sitte i samme middagsselskap, er det naturlig at smakspreferansene varierer.

Et naturlig spørsmål å stille seg, er hvilke retter som skal lages og hvem som skal lage dem. Kokkeleringsglade familiemedlemmer vil kanskje mene at det letteste er å stå for matlagingen selv. Her kan det være en idé å tenke seg om to ganger.

Å la et cateringfirma ta seg av både matlaging og -transport, vil være din venn i nøden når du skal lene deg tilbake, feire konfirmanten og sosialisere med storfamilien. Et koldtbord vil dessuten redde enhver sulten onkel, rastløs sjuåring eller perifer gjest som synes talene trekker ut. Ikke minst er koldtbordet en mulighet til å la konfirmanten velge ut sine favoritter fra menyen. Ved å tilby gjestene et bredt utvalg av mat, vil alle være garantert å få servert noe som faller i smak. Det er dessuten veldig sosialt å gå og hente mat, og det blir lett en løsere snipp i selskapet når gjestene fritt kan reise seg for å strekke på bena, i tillegg til å velge og vrake mellom mange ulike retter.

Sørg for at maten er vegetarianer- og allergikervennlig dersom dere har gjester med spesielle behov. En glutenfri pai eller en pastasalat uten kylling (finn riktige eksempler) er fullverdige måltider som fint kan nytes av alle – ikke bare de som frivillig eller ufrivillig har en begrenset diett.

Selskapslokale

Å samle hele storfamilien til fest kan by på både arealmessige og logistiske utfordringer. Har vi nok stoler og bord til alle – for ikke å snakke om servise? Er lange nok duker å oppdrive innenfor husets fire vegger? Hva med parkeringsplass til de tilreisende?

Det er nok av behov å ta hensyn til og organisering som må gjøres i forkant av å avholde konfirmasjonsfesten hjemme. Huset må ryddes og bordene dekkes med pynt man sannsynligvis må på butikken for å kjøpe. Kanskje trenger man også å legge inn en tur over til naboen for å låne noen stoler eller glass.

Ved å leie et selskapslokale, sparer man seg fra dette hodebryet – for ikke å snakke om oppryddingen. Det er lettere å rydde et stort lokale, med oppvaskmaskiner som vasker på noen minutter og hvor man slipper tunge løft når man må levere tilbake naboens stoler.