Veien til et lettere liv – Slik holder du nyttårsforsettet

Har du satt deg som mål å leve et sunnere og mer aktivt liv? Det er enkelt å finne gode grunner til å legge om kosten. Likevel kan det være svært så vanskelig å opprettholde forsettene når fristelsene kommer som perler på en snor. Å gå ned i vekt er et av de desidert vanligste […]

Har du satt deg som mål å leve et sunnere og mer aktivt liv? Det er enkelt å finne gode grunner til å legge om kosten. Likevel kan det være svært så vanskelig å opprettholde forsettene når fristelsene kommer som perler på en snor. Å gå ned i vekt er et av de desidert vanligste nyttårsforsettene, men etter kun kort tid har mange falt av lasset. Ifølge en dansk undersøkelse, har hele 2 av 5 brutt sine egne løfter innen årets første tre måneder er omme. Så hvordan kan man klare å lykkes med avtalen man akkurat har inngått med seg selv?

5 suksessfaktorer

Selv om det finnes mange veier til Rom, er det ingen tvil om at disse fire faktorene gjør det betraktelig enklere å lykkes:

  • Legg en klokkeklar plan med ett tydelig mål
  • Sett opp flere delmål på veien
  • Målet er realistisk og oppnåelig
  • Team opp med en annen
  • Fir på kravene en gang i blant

1. Legg en klokkeklar plan med ett tydelig mål

Med et nytt år og blanke ark, er det lett å ta seg vann over hodet. Desember var kanskje høylytt, travel og masete, mens januar er en hvit, stille måned. Da er det lett å sette seg i overkant hårete mål – og ikke minst at det er for mange av dem. Vær realistisk når du legger en plan for det nye året; hverdagen kommer ofte i veien for skyhøye ambisjoner.

Det kan være smart å nøye seg med ett mål, i hvert fall ett hovedmål. Alternativt kan du sette opp to mål, ett for hvert halvår. Jobb med noe frem til sommeren, og begynn pån igjen med et nytt mål når hverdagen er i gang igjen i august. Deler du opp året i to, kan det også være enklere å oppnå begge. Et halvt år går fort, og rent mentalt kan det være mer overkommelig å forholde seg til og gjennomføre.

2. Sett opp flere delmål på veien

Det er vanskelig å se for seg hvor lange steg man må ta på veien, om man ikke har noen holdepunkter frem mot målet. Alt i alt er det lett å miste motivasjonen av syne, om du ikke kan «sjekke inn» med deg selv med jevne mellomrom.

Å sette seg delmål gir deg muligheten til å oppleve mestring gjennom hele «arbeidsperioden». Det er dette målsetting handler om; målene skal skape engasjement, energi og driv slik at det blir enklere å mobilisere krefter for å nå sluttmålet.

3. Målet er realistisk og oppnåelig

Å nå målene sine handler i stor grad om visualisering. Du må tenke over alle mulige situasjoner du kan havne i, og hvordan du skal komme deg helskinnet gjennom dem. Selv om det kan friste å sette seg et mål som det ville vært fantastisk å oppnå, lurer du ingen andre enn deg selv om det er for uoppnåelig. Til syvende og sist ender du bare opp med å skuffe deg selv.

Det er dermed ikke sagt at du skal sette deg et alt for enkelt mål! På den måten vil du heller ikke kjenne mestring og glede når du har nådd målet. Let deg frem til den gylne middelvei – finn det punktet som er akkurat vanskelig nok til at du klarer det med god innsats og tøyd tålmodighet.

4. Team opp med en annen

No man is an island, heter det. Ofte hjelper det på motivasjonen å ha en støttespiller. Involver én eller flere du er trygg på og som kjenner seg. Fortell dem om målet ditt, og gjerne hva slags utfordringer du forventer å komme over på veien. Vet du om noen potensielle fallgruver? Skal du gå ned i vekt eller mål, kreves disiplin – og disiplin er som en muskel; den må trenes.

Du kan gjerne avtale med den eller de som står nær deg at du skal «sjekke inn» med dem, med jevne mellomrom. Er målet å gå ned i vekt eller mål, kan du sende en rapport hver gang du har målt eller veid deg.

5. Fir på kravene en gang i blant

Det er klart det er lov å kose seg! Ikke minst er det for de fleste helt avgjørende for å klare de målene man har satt seg. Alle trenger litt belønning innimellom – og god mat er godt drivstoff for motivasjonen til å fortsette helt til man er der man skal være.

Noen som er på vei ned i vekt og mål, tillater seg én «spisekveld» i uken. Dette er et frivindu i løpet av uken hvor det ikke finnes noen regler med tanke på inntak av mat. Klart at du ville nådd målet raskere uten en spisekveld, men samtidig er det ikke sikkert du hadde nådd målet i det hele tatt. Alle har behov for et pust i bakken i blant.

I tillegg er det ingen tvil om at det sosiale livet også blir lettere. Du skal ikke miste livsgnisten fullstendig! Blir du invitert ut på pizza på en tirsdag, eller på middag på en lørdag? Legg spisekvelden til den dagen i uka som passer best med det sosiale samværet, og du skal se at du ikke trenger å gjøre mange justeringene i hverdagen for å nå målet ditt.